Werstas kerää feminismiä

Henkilökohtainen on poliittista!


Werstas on aloittanut valtakunnallisen aineistokeruun Suomen feministisen liikkeen historian ja nykypäivän tallentamiseksi jälkipolville. Yhteistyökumppaneina keruussa toimivat Naisasialiitto Unioni sekä Työväen Arkisto. Werstaalla järjestetään feminismistä näyttely, joka avautuu 18.9. 2014 ja on avoinna alkuvuoteen 2015 saakka. Feminismin historia täytyy saada talteen ja tehdä näkyväksi.

Samasta työstä sama palkka!


Naisasialiikkeen taistelussa ovat historiallisesti isossa roolissa olleet naisten taloudelliset, juridiset ja poliittiset oikeudet. Edistysaskeleita on saavutettu vähitellen, mutta osa oikeuksista on edelleen saavuttamatta ja tästä päivästä löytyvät uudet ongelmakohdat. 1960-luvulla syntyi varsinainen feministinen liike, jonka aktiivit halusivat irrottautua konservatiivisesta naiskuvasta ja purkaa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyviä stereotypioita. Feminismi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Yhteistoiminnan ja henkilökohtaisten tarinoiden tallentaminen museoon varmistaa historian säilymisen myös jälkipolville ja helpottaa sen tutkimista.

Työväenmuseo Werstas on kiinnostunut kaikesta naisliikkeeseen liittyvästä materiaalista. Se voi kertoa oman kulttuurin luomisesta ja sen näkyväksi tekemisestä, akateemisesta naistutkimuksesta tai henkilökohtaisen tiedostamisen tarinasta ja merkeistä, joilla sitä on ilmennetty. Werstasta kiinnostaa poliittinen vaikuttaminen, opiskelijajärjestöt, feminismin eri painotukset, mielenosoitukset, naiskuvan kritiikki eri muodoissaan, profeminismi, lastenkasvatus, tiedostusryhmät  sekä arkisen elämän asiat.

Riot not diet!


Werstas kerää kokoelmiinsa esineitä ja valokuvia, mutta samalla myös henkilökohtaisia tarinoita. Lahjoitettava aineisto voi olla erilaisten kampanjoiden ja tempausten materiaalia, kantaaottavia vaatteita, henkilökohtaisiin avainkokemuksiin liittyviä muistoesineitä, zinejä, levyjä, julisteita tai vaikkapa toimintaryhmistä kertovia valokuvia. Esineiden tai kuvien iällä ei ole merkitystä. Olennaista on se, mitä materiaalin taustalla olevat tarinat kertovat liikkeestä ja yksilöstä.

Samaan aikaan keruun kanssa on käynnissä myös Feminismin muistot -kirjoituskilpailu.

Keruun ja kirjoituskilpailun yhteyshenkilönä toimii:


tutkija Marita Viinamäki p. 050-440 1159, marita.viinamaki(at)tyovaenmuseo.fi

Lataa keruuesite tästä.