Linjakkaampia vaatteita suomalaisille

Helsingin yliopistomuseo on saanut lahjoituksen, joka sisältää arkistomateriaalia, opetusmateriaalia ja valokuvia Helsingin Leikkuuopistosta. Lahjoitus tuli pukuompeluopettaja Anneli Melkaksen perikunnalta Helsingin yliopiston käsityötieteen laitokselle, josta se siirtyi yliopistomuseoon Käsityötieteen kokoelmaan.

Anneli Melkas (1919-2007) valmistui käsityöopettajaksi Helsingin käsityöopettajaopistosta vuonna 1942 ja erikoistui pukuompeluopettajaksi vuonna 1944. Seuraavana vuonna hänen uransa Helsingin Leikkuuopiston pukuompelun opettajana alkoi. Melkas opetti opistossa aina eläkeikään saakka. Hän opetti samanaikaisesti myös Taideteollisessa korkeakoulussa.

Opiston ”alkukoti” oli yksityinen Helsingin leikkuuakatemia, jonka perusti tanssipedagogina tunnettu Hertta Idman 1920-luvun lopulla. Idmanin kuoltua muodostettiin leikkuuakatemiasta vuonna 1943 säätiöpohjainen, valtionapua saava ammatillinen oppilaitos Helsingin Leikkuuopisto. Opiston toimipiste oli 25 vuoden ajan Hietalahdenranta 15:ssa, sitä ennen Meritullintorilla ja Vuorikadulla.

Leikkuuopiston tarkoituksena oli kouluttaa ammattitaitoisia leikkaajia naisten- ja lastenvaatteille. Opistossa suoritettiin ammattileikkaajan tutkinto lukuvuoden aikana ja ompelijoille oli tarjolla 8 viikon pituisia leikkaajakursseja. Opisto lopetettiin vuonna 1981 ja sen opetustoiminta siirrettiin Ammattien edistämislaitokseen Malminkartanoon.

hym_201026a3_pieni

Hertta Idman, Helsingin Leikkuuakatemian perustaja. Kuva on otettu 1910-1914 välisenä aikana Idmanin opiskellessa Dresdenin Helleraussa tanssipedagogi Jacques Dalcrozen instituutissa. Valok. Eugen Schiffter.

hym_201026a13_pieni

Helsingin Leikkuuopiston rehtorina 1943-1975 toiminut Liisa Kääriäinen opettamassa 1950-luvulla Meritullintori 3:n tiloissa.