Arjenhistoria

Arjenhistoria.fi on Työväenmuseo Werstaan, Työväen Arkiston, Kansan Arkiston, Tekniikan museon, Sähkömuseo Elektran, Helsingin yliopistomuseon, Päivälehden museon, Suomen siirtolaisuusmuseon ja Kultamuseon yhteinen verkkoportaali. Se sisältää laajat esine- ja valokuvakokoelmat liittyen työelämän, teollisuuden, tekniikan, tieteen, korkeakouluopetuksen historian, työväenliikkeen  ja sosiaalihistorian aihepiireihin. Arjenhistoria.fi:n avulla voi tutustua myös organisaatioiden kirjastokokoelmiin. Kirjoja ei lainata yleisölle, mutta niihin voi tutustua kunkin organisaation tiloissa, kuten myös esineisiin ja kuviin.

Arjenhistoria.fi pitää toistaiseksi sisällään vasta pienen osan organisaatioiden kokoelmista. Digitointia tehdään jatkuvasti ja siten myös portaalin sisältämä tietomäärä kasvaa päivä päivältä. Portaalissa olevien kokoelmien tekijänoikeudet kuuluvat aineistoa säilyttävälle organisaatiolle tietyin poikkeuksin. Kokoelmilla ymmärretään tässä organisaatioiden ylläpitämiä tietokantoja ja niihin kiinteästi liittyviä kuvatiedostoja. Se merkitsee, että yksittäisten tietueiden tietoja voi vapaasti käyttää, mutta tietokantoja ei saa kokonaan tai merkittävässä määrin kopioida. Kuvien omistusoikeus kuuluu säilyttäville organisaatioille. Yksittäisten kuvien tekijänoikeudet kuuluvat säilyttäville organisaatioille, mikäli oikeudet eivät ole rauenneet. Esillä on myös materiaalia, jonka tekijänoikeuksien haltijan kanssa on sen näyttämisestä julkisen portaalin kautta sovittu erikseen. Kaikki esinekuvat ja valokuvat ovat väärinkäytösten ehkäisemiseksi suojattu digitaalisella vesileimalla. Kunkin organisaation materiaali on nähtävissä ilman vesileimoja laitosten omissa tiloissa. Tutkimuskäynneistä tai mahdollisesta 'online'-tutkimusesta on hyvä sopia etukäteen kyseisen laitoksen kanssa.

OHJEITA ONNISTUNEEN HAUN TEKEMISEEN

Etusivulla on hakulaatikko, johon kirjoitetaan haettava teksti. Isot ja pienen kirjaimet ovat samanarvoisia, joten voit hakea hakusanalla 'Kekkonen' yhtä hyvin kuin 'kekkonen'. Jos kirjoitat hakulaatikkoon kaksi sanaa tai useamman sanan, saat tulokseksi listan, jossa mikä tahansa sanoista voi esiintyä. Kirjoittamalla hakulaatikkoon vaikkapa 'Väinö Linna' hakutulokseksi tulee kyllä Väinö Linnaa koskevaa materiaalia, mutta myös mm. Väinö Tanneria ja presidentin linnaa koskevia kuvia. Useamman sanan hakuehdoissa suosittelemme käyttämään hakuehdon ympärillä lainausmerkkejä (esim. "Väinö Linna") tai pakottamalla sanat esiintymään hakutuloksissa kirjoittamalla kunkin sanan eteen plus-merkin (esim. '+Väinö +Linna' - tässä tapauksessa tosin hakutuloksiin voi joutua kuva Väinö Tannerista presidentin linnassa).

Yksittäistä sanaa käyttämällä hakutulokseksi löytyy myös sellaiset tietueet, joissa sana on erilaisissa taivutusmuodoissaan. Esimerkiksi käyttämällä hakusanana 'tampere' mukaan tulee kuvia Tampereesta, Tampereelta, Tampereella ja Tampereen tamperelaisista. Useamman sanan hakuehto ei oletusarvoisesti ota mukaan taivutusmuotoja, joten kattavammin hakutuloksia saa katkaisemalla hakusana tähti(asteriski)-merkillä.  Katkaisumerkkiä ei kannata käyttää tilanteissa, joissa sanan alku jää kovin lyhyeksi. Vaihtoehtoisia sanamuotoja voi kirjoittaa kirjoittamalla ne peräkkäin tai laittamalla ne sulkumerkkien sisään, esim. '(Turku Turun)'.

Tarkempiin hakuihin kannattaa käyttää 'Tarkennettua hakua'. Jos haluat vaikkapa tutkia, millaisia kuvia aineistoista löytyy Helsingin olympialaista 1952, valitse aineistotyypiksi Kuvat, laita vapaasanakenttään 'olympia*' ja tarkenna vuoteen 1952 kirjoittamalla vuosiluku johonkin 'Kohdistettu haku' kenttään ja valitse listasta 'Kuvausaika'.

Jos puolestasi kaipaisit vaikka kuvia 1930-luvulta hiljattain uutisissa olleesta Voiman entisestä toimitalosta (Hämeenkatu 10, Tampere), kirjoita tarkennetussa haussa vapaasanakenttään '+hämeenkatu +voima*', 'kohdistettu haku' -kenttään 'tampere', valitse listasta 'paikkakunta' ja toiseen 'kohdistettu haku' kenttään '1930-l.' ja valitse listasta 'Kuvausaika' (haku löytää tietueet, joissa kuvausaikana on 1930-l., mutta myös yksittäisen vuodet, esim. vuoden 1937!).

Kokeile, innostu ja löydä!

KUVIEN TILAAMINEN TAI NIISTÄ PALAUTTEEN ANTAMINEN

Kun saat esille sinua kiinnostavan objektin tiedot, voit katsoa kuvaa suurempana esikatselukuvana. Esineiden kohdalla on monesti useita kuvia kyseisestä objektista. Esikatselukuvassa on vesileima, koska haluamme rohkaista kunnollisten painokelpoisten digitaalisten versioiden käyttöä. Ne pystyy helposti tilaamaan tallentaneesta laitoksesta lisäämällä ruudun alareunassa olevasta napista objektin tiedot muistilistaan. Kun muistilista on valmis, tiedot voi lähettää eteenpäin ruudun yläosassa olevan Muistilista-osion kautta. Voit tilata muistilistan sisällön itsellesi kunnollisen kokoisina kuvina (huomaathan, että organisaatiot ottavat tästä pienen maksun) tai lähettää muistilistaan liittyvän kommentin. Lisääthän ystävällisesti oman sähköpostiosoitteesi  kommenttiisi, jotta voimme pyytää lisätietoa tai kertoa tietojen päivityksestä muuten.

 

Tietosuojaseloste